• Home
  • Аз съм вече на 65 години, а не съм стъпвала в болница! Само три пъти седмично пия този чай!

Аз съм вече на 65 години, а не съм стъпвала в болница! Само три пъти седмично пия този чай!

Аз съм вече на 65 години, а не съм стъпвала в болница! Само три пъти седмично пия този чай!

Аз съм вече 65 години, но в болниците не ходя! Забравих за лекарства и лекари! Три пъти седмично прецеждам от чайника това „женско чудо“ чай и оставих лошо здравословно състояние в миналото!

Често не подозираме, че под краката ни е тайната на изцелението от различни заболявания. Характеристиките на билката риган го правят един от най-добрите в света природни лекарства.

Орегано или риган (Origanum vulgare) е ароматна многогодишна трева, която расте с височина 20-90 см, има виолетови съцветия и листа, богати на етерични масла.

Риганът е познат още от далечните ни предци, знаейки, че е полезен за човека. Той ще излекува, спокойно и просто ще изпълни жилището ни с аромат. За специалните ползи за жените от народа е наречен „душица“.

Тази билка е широко използвана като подправка, практически във всяка кухня на света, но често игнорираме нейните отлични лечебни свойства.

Чай с риган

Не забравяйте да опитате да подготвите екстракта от риган . Дори и малка чаша чай от тази трева, ще ви даде деликатен приятен аромат с лека миризма на изсъхнало сено.

СЪСТАВКИТЕ

300 мл. вода
3 супени лъжици пресен риган или 1 супена лъжица сушен

ПОДГОТОВКА

Сварете водата.
Залейте ригана с вряла вода.
Покрийте и оставете да стои 10 минути.
Пийте напитката.

За лечение на настинки риган   се прави като силен чай: 2 супени лъжици суха трева на чаша, а за успокоение на нервите е достатъчно 1 лъжица в чаша вряла вода се слага да стои в продължение на 30 минути.

В допълнение към чая, инфузия, бульон, масло,сок от листата се използват за лечение. Когато страдате от безсъние напълнете суха торбичка и я поставете близо до възглавницата, тревата ще се успокои и ще помогне бързо да заспите.

Полезни свойства на чай от риган

С катарните заболявания помага да се отървем от подпухналостта, насърчава изхвърлянето на храчки, облекчава възпалението и болки в гърлото.
Помага в гинекологията, възстановява хормоните при жените. Ползи при менопауза, облекчава менопаузалния синдром, подобрява общото състояние.

От полза е при наличие на неизправност в стомашно-чревния тракт. Подпомага лечението на язви, облекчава натрупването на газове, облекчава спазмите в червата.
При дисфункция на пикочния мехур чаят от риган премахва възпалението, благоприятно повлияващо работата на пикочната система.
С стрес и нервна възбудимост елиминира безпокойството, облекчава нервното напрежение, се справя с безсъние.
Укрепва костите.
Подобрява външния вид на кожата.
Предотвратява преждевременното стареене.
 

Риганът е строго забранен за бременни жени. Той може да причини вреда, дължаща се на съкращаването на матката и възможността за прекъсване на бременността.

Коментирай

Leave A Comment